wtorek, 29 grudnia 2015

Kremowy sernik z kwaśną śmietaną

Eksperymenty trwały wiele miesięcy. Dotychczas próby wykonania sernika kończyły się u mnie ogólnie poprawnym sernikiem, niestety o nieco zbyt gumowatej konsystencji. W końcu udało się! Ten sernik zachwyca śmietankowym smakiem, kremowym finiszem, a jako że ucierany jest z całych jaj - nie ma tendencji do gwałtownego wyrastania i jeszcze gwałtowniejszego opadania.

Przepis powstał na bazie znalezionego w sieci - http://www.pieczarkamysia.pl/sernik-waniliowy-z-czekoladowa-kratka/

Zatem do roboty! Potrzebujecie:

Składniki
Na spód:
  • ok 200g pokruszonych ciasteczek, np. zbożowych, ja użyłem pierniczków
  • 75g roztopionego masła
Na sernik:
  • 500g sera twarogowego półtłustego
  • 200-250g mascarpone
  • 200g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jaja
  • 2/3 szkl. drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
Na wierzch:
  • 150-200g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
Ciasteczka, pierniczki, itp. pokruszyć drobno, albo zmielić blenderem. Połączyć z roztopionym masłem i tą masą wyłożyć dno okrągłej formy, lekko ugniatając. Formę wstawić do lodówki, żeby spód się zestalił.
Piekarnik nastawić na 220 st. C. Wstawić na dno duże płaskie naczynie z wrzątkiem (1-2cm).
Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce z drobnymi oczkami.
Jaja (nie oddzielać białek), cukier i nasionka zeskrobane z rozkrojonej laski wanilii dokładnie zmiksować na puszystą białą masę ok 5 minut (jak do biszkoptu). 
Szafran (opcjonalny dodatek) rozetrzeć z odrobiną śmietany. Do jajek dodać twaróg, mascarpone, śmietanę i szafran. Wymieszać na niskich obrotach, na koniec ciągle mieszając dodać stopniowo mąkę ziemniaczaną.
Masę twarogową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika najpierw na 15 minut w 220 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec przez godzinę. 
Chwilę przed końcem czasu rozmieszać śmietanę na wierzchnią warstwę z cukrem pudrem. Na chwilę otworzyć piekarnik i wylać śmietanę na wierzch, szybko rozprowadzić w miarę równo po wierzchu sernika i zapiekać jeszcze przez 10 minut. Wyłączyć grzanie i nie otwierając piekarnika wystudzić przez przynajmniej godzinę. Następnie całkowicie wychłodzić przez noc w lodówce.
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem na gładką płynną masę. Nie przesadzić z temperaturą, żeby czekolada się nie zważyła. Dekorować przy użyciu tutki pergaminowej albo rękawa z cienką końcówką. Wstawić jeszcze na trochę do lodówki, żeby czekolada stężała.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Witam, jaką konsystencję ma polewa ze śmietany. Chodzi mi o głowie żeby zrobić coś takiego na sernik kawowy, z tym, że do części śmietany dodać czekoladę i z tego zrobić wzorki. Nie wiem czy coś z tego wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń